«

»

Larmet går!

tobbe image (002)

 

Larmet går! Det har gått länge nu. Läs- och skrivfärdigheten sjunker hos unga. Det stavas PISA och PIRLS.

Spekulationerna om orsakerna böljar fram och åter och under sommaren har det stormat. Frågan nu var om det bästa botemedlet skulle vara att ungdomarna läser kreativ skönlitteratur, eller att de lärde sig facktexternas logik. I tv verbaliserade lingvisten sin tes och fick mothugg av författaren.

Själv står jag inför beslutet att köpa ny dator. För vilken gång i ordningen? Nyss slocknade den gamla sega datorn på grund av dött batteri. Den halvfärdiga krönikan “Larmet går!” försvann. Så de blev upp med paddan.

Jag studerar datorer och jämför modeller. Dator och surfplatta i ett. Enastående prestanda och platt som ett A4. Närmre skrivande än så kommer inte reklamen. Men jag får å andra sidan veta att jag kan redigera bilder, skapa musik och kolla på fantastiska filmer. Priset är högt och vid närmre övervägande inser jag att det inte ingår något tangentbord.

Jag drar mig till minnes en episod för femton år sedan. En yngre vän hade köpt en dator, men ingen skrivare. För mig som gått vägen via Facit privat, el-skrivmaskin och DOS-dator, där olika kommandon skulle skrivas in, var hans beslut obegripligt. Maskiner skulle ju användas för att ge resultat, som till sist skulle landa i en utskrift. Men inte för min vän, som var försäljare på Telia.

Så här mitt uppe i kräftsäsongen gäller det att inte sammankopplas med bakåtsträvarna, men nog kan man lyfta blicken från de rent funktionella aspekterna på skrivande och läsande och spekulera lite över de kulturella förutsättningarna.

För några månader sedan fick jag veta att Facebook skulle lägga om sina parametrar så att detta “frihetens universum” framöver kommer att prioritera film framför text, vilket jag nu tycker mig märka. Det görs inte för att jag som användare valt, eller efterfrågat det, inte heller för att det skulle underlätta ungdomarnas skolresultat. Nej, orsaken är att ägarna av Facebook vill kapa åt sig marknadsandelar från youtube.

Vi styrs alltså av marknadskrafter, enskilda personer, som utifrån sin makt och agenda, förändrar våra förutsättningar – vårt kulturella beteende. Mot det står den enskilde läraren med sitt träsvärd och får bära hundhuvudet för de sjunkande resultaten i elevernas färdigheter när det gäller läsande och skrivande.

Text: Torbjörn Lundgren

Tidigare publicerad i Läs & Skriv nr 3/16